Fietsroutes in Alkmaar en regio

De pontjesroute van Castricum

Als je van water en pontjes houdt dan is deze fietsroute geknipt voor jou! Neem wel contant geld mee, op de betaalde pontjes kun je niet pinnen. Eventueel is er nog een extraatje: bij knooppunt 57 kun je met pontje nummer 5 heen en weer naar De Woude.

Fietsroute langs land, zee en musea

Broek op Langedijk is vooral bekend om de teelt van witte kool en de veiling, die nu is omgebouwd tot een veilingmuseum. In het Stedelijk Museum Alkmaar ontdek je de oude schilderkunst, maar ook speelgoed- en zilvercollecties kan je hier bekijken. Dit is niet het enige museum, ook het Hollands Kaasmuseum, het Biermuseum  en Beatles Museum vind je hier. Zowel voor de liefhebbers van musea als natuur is dit een prachtige route. 

Fietsroute Natuurlijk Noord-Holland

Alkmaar is en blijft Hollands kaasstad, maar die titel dekt maar deels de lading. Alkmaar mag zich al jaren een van de beste winkelsteden van Nederland noemen. Dwalend langs de monumenten zul je verbaasd zijn over de schoonheid van het oude centrum. Castricum heeft een uitgestrekt polderlandschap met authentieke molens, karakteristieke boerderijen en historische bouwwerken.

Het beste dorp van Nederland en meer

'Het beste dorp van Nederland' is geen eretitel die wij aan De Rijp hebben gegeven, maar de beroemde waterbouwkundige Leeghwater noemde het al zo. Stap van je fiets af en loop even door het dorpje met Hollandse geveltjes, langs de kerk met gebrandschilderde ramen en het Raadhuis met zijn waag. In Driehuizen vind je inmiddels 28 huizen, die stuk voor stuk op een ansichtkaart zouden kunnen. Grootschermer beschikt eveneens over de nodige pittoreske huisjes, een kerk en molens.

Fietsen door Alkmaar en de Schoorlse duinen

Verken de gezellige hofjes van Alkmaar, fiets langs de oude grachten en ontdek de nauwe straatjes. Verken de omgeving en geniet van het schitterend uitzicht over de Noordzee, dat de Schoorlse Duinen je biedt wanneer je je weg hebt gezocht door Boswachterij Schoorl. Heerlijk uitwaaien op de fiets in de hoge duinen en in de eeuwenoude bossen van Schoorl.

Bergen, Egmond aan de Hoef en Alkmaar

Verken de gezellige nauwe straatjes, mooie hofjes en prachtige grachten van Alkmaar, en leer alles over wat de stad onderscheidt: kaas! Verken de “Kaasstad” met haar historische centrum, dat maar liefst 700 gemeentelijke en 339 rijksmonumenten telt. Bezoek de kaasmarkt en het kaasmuseum of verken de natuur buiten de stad. Zo ligt nabij Bergen een mooi oud parkbos.

Vanuit Alkmaar de polder in

Het oude stadshart van Alkmaar laat zich prima op de fiets ontdekken. Vanuit de stad fiets je bovendien zo de weidse polder in naar het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. In de polder fiets je door een karakteristiek Hollands landschap van graslanden, sloten en hoge luchten. In dit verrassend rustige gebied kun je nog eens lekker ver om je heen kijken. Je passeert de Noordermolen uit 1589 en, even verderop, korenmolen de Oude Knegt.

Alkmaar, Camperduin en Schoorldam

De Schoorlse Duinen bieden een schitterend uitzicht over de Noordzee, maar toont ook delen van Alkmaar en Bergen en leidt door een uitstrekt landschap van akkers, duinen en bossen. De heidevelden, die ook in dit gebied te vinden zijn, zijn uniek in combinatie met de duinen. Nergens in Nederland zijn die overigens breder of hoger dan hier. 

Zee, Kunst & Cultuur

Stap op de fiets en ontdek de parels van Alkmaar, Bergen, Egmond en Heiloo. Het wordt een tocht van 43 kilometer langs kleine en grote ontdekkingen uit heden en verleden. Van de historische binnenstad van Alkmaar tot een prachtig kunstenaarsdorp aan de kust. Van een klooster – mét eigen bier – tot een kasteelruïne en een prachtig museum.

Rondom Alkmaar Route

De noordelijke route (28km) gaat naar de dorpen van Langedijk en het Rijk der Duizend Eilanden. Oorspronkelijk lagen hier zo’n 15.000 eilanden waarop groente werd verbouwd, die via de Broeker Veiling werd verhandeld. De zuidelijke route (21 km) gaat door de bosrijke gebieden en Landgoed Nijenburg naar Heiloo. Je fietst naar het bedevaartsoort Onze Lieve Vrouwe ter Nood, daar heb je een prachtig zicht op de strandvlakte en de duinen.

Haring en Henneproute

De 24 kilometer lange Haring- en Hennep fietsroute leidt je langs alle historische bezienswaardigheden van het voormalige Schermereiland. Het vertelt over de strijd tegen het water, het rijke zeevaartverleden en het droogleggen van de omliggende binnenzeeën Beemster en Schermer.

ReCycling in Alkmaar

Het grote wielrenevenement vond plaats in Alkmaar. Van 7 t/m 11 augustus 2019 stond deze fijne en mooie stad in het teken van het EK. Met polder, bos, strand en duinen om de hoek is deze plek een lust voor fietsers. Stap jij zelf op de fiets om de schoonheid van Alkmaar en haar omgeving te bewonderen? 

Stolpenroute

langs stolpboerderijen in Heerhugowaard

De piramide van de polder, zo wordt de stolp ook wel genoemd, een uniek icoon in het Noord-Hollandse landschap. In Heerhugowaard staan er nog 174. Tijdens deze  22 kilometer lange fietstocht kom je langs vele stolpen, geheel of gedeeltelijk authentiek, verbouwd of nieuwbouw. Onderweg vertellen wij hoe ze ontstaan zijn en waarom ze zo goed in het landschap passen.

Westfriese Omgringdijkroute

Zin in een extra lange route? De Westfriese Omgringdijkroute is 142 kilometer lang. Je kan de route ook opsplitsen en er meerdere dagen over doen. Overnacht dan bijvoorbeeld in Alkmaar. 

De route gaat langs het IJsselmeer en het Markermeer, en door verschillende steden en dorpen. Onderweg zijn er genoeg bezienswaardigheden waar je kan stoppen.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.