Brede Duinenroute 35 KM

Wie dit mystieke dorp binnenrijdt begrijpt meteen waarom dit een plek is waar veel kunstenaars zich graag vestigden en nog steeds vestigen. Het gefilterde licht dat door de bomen valt, de lommerrijke lanen en de unieke ligging tussen bos en duin – de inspiratie borrelt vanzelf op. Het gezellige dorp Bergen met haar vele horeca, winkel en galeries ligt aan de rand van een prachtig duingebied, op steenworp afstand van de kust. Het is dan ook geen wonder dat hier het startpunt van de Brede Duinenroute ligt; een fietsroute door het fraaie duin- en bosgebied van de Schoorlse duinen die al eens tot mooiste fietsroute van Nederland bekroond werd.

Liever een route op papier? Deze is verkrijgbaar bij de VVV

Start knooppunt 49

A Museum Kranenburgh 

Met een eigen collectie kunst uit de 20ste eeuw is het museum stevig geworteld in de geschiedenis van kunstenaarsdorp Bergen. Je vindt hier niet alleen werken van kunstenaars van de bekende Bergense School, maar ook van andere schilders, beeldhouwers en grafici.   

C Bezoekerscentrum de Schaapskooi van PWN 

Vanaf hier loop je zo het Noord-Hollands Duinreservaat in voor een mooie wandeling. Je kunt er ook terecht voor leuke activiteiten, een kopje koffie of om even rond te snuffelen in de winkel. 

E Het Zeehuis 

Aan de kust vond je vroeger een aantal ‘koloniehuizen’. De huizen zijn gebouwd om kolonies kinderen uit de stad op te vangen, die een zwakkere gezondheid hadden, de zogenaamde bleekneusjes.  

- Vervolg je weg en sla linksaf richting knooppunt 46 de Dr. van Steinweg in. 
- Op de Dr. van Steinweg passeer je een wildrooster. Vlak voor dit rooster staat links een bord wat je de weg wijst naar de Kerf. 

H De Kerf 

Als je hier 1 kilometer richting zee loopt kom je uit bij De Kerf. In 1997 kreeg de natuur hier meer vrij spel en besloot men een gat in de eerste duinenrij te graven, zodat bij storm het zeewater de achterliggende duinvallei zou instromen. Vervolg bij knooppunt 46 je weg naar knooppunt 20. 

Je kunt bij knooppunt 20 eventueel een stukje afsnijden en je route vervolgen naar knooppunt 21. Pak de route dan weer op bij knooppunt 21 verder op in de route.  

J Groet 

De route brengt je door het dorp Groet, met haar pittoreske kerk op een terp midden in het dorp. In de zomer worden hier op maandagavond markten georganiseerd. Meer info hierover vind je op www.dorpsvereniginggroet.nl. 

- Vlak voor het dorp Schoorl en knooppunt 45 brengt deze route je langs Buitencentrum Schoorlse Duinen. 

L Klimduin 

Het dorp Schoorl staat bekend om haar rustige ligging in het groen, maar ook zeker om het prachtige klimduin, wat zo het dorp binnenrolt. Kinderen rennen hier heerlijk het duin op en af, terwijl ouders genieten in de horeca aan de voet van dit unieke duin. 

Praktische informatie

Als je met de auto komt, dan parkeer je deze gratis op de P&R-plekken aan de Robonsbosweg. Ook is het mogelijk je auto te parkeren op het Olympiapark, waar je een Toeristisch Overstap Punt vindt (TOP). Van hieruit fiets je naar het startpunt van de route. Begin je liever in Bergen en wil je daar ook je auto parkeren? Houd er dan rekening mee dat betaald parkeren het hele jaar van toepassing is in Bergen.  

Duinkaart 
Voor het deel van de route wat door het PWN duingebied voert heb je een toegangskaart nodig: www.pwn.nl/duinkaart

Mountainbikepad 
Het gebied bij Schoorl is ook een walhalla voor mountainbikers. Je zult er regelmatig een aantal tegenkomen, waar het mountainbikepad de gewone fietspaden kruist. 

Fiets je elektrisch?  
Op www.alkmaarprachtstad.nl/fietsen-in-alkmaar vind je een overzicht van oplaadpunten.  

Kom je met het openbaar vervoer?  
Huur bij station Alkmaar dan eens een OV-fiets en ontdek de regio: https://www.ovfietsbeschikbaar.nl/locaties

Ben je op zoek naar informatie?  
De medewerkers van VVV Alkmaar staan graag voor je klaar. Bij Buitencentrum Schoorlse Duinen vind je een VVV Informatiepunt. Hier vind je allerlei informatie over Schoorl en haar omgeving  

Tip! Bezoek Alkmaar 
Als je deze route fiets ben je vlakbij de historische stad Alkmaar. Op de plattegrond staat de fietsroute naar het prachtige centrum dan ook extra aangegeven. Geniet op een van de heerlijke terrassen, bezoek de musea of ontdek de stad vanaf het water met een bootje. Meer inspiratie vind je op www.alkmaarprachtstad.nl. 

Knooppunten 
49 – 7 – 08 – 46 – 20 – 39 – 22 – 73 – 21 – 45 – 13 – 48 – 49 

Afstand: 35 km 
Afstand vanuit centrum Alkmaar naar beginpunt: 7,9 km 

Voor inspiratie over fietsverhuur, afstapplekken, horeca, etc. 
www.alkmaarprachtstad.nl 
www.bezoekbergen.nl 
www.duindorpschoorl.nl 
www.staatsbosbeheer.nl 
www.pwn.nl

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.