Bos en Polderroute

Bos en Polderroute - 35 KM

Deze fietsroute die vanuit Alkmaar in zuidelijke richting vertrekt brengt je naar een prachtig stukje Noord-Holland. Je fietst door het bosrijke 
Heiloo met haar drie landgoederen en het Heiligdom Onze Lieve Vrouwe ter Nood naar Limmen, waar de Hortus Bulborum zeker een bezoekje waard is. Je vervolgt je route door het unieke landschap langs het Alkmaardermeer naar Akersloot en door de polders weer terug naar Heiloo.

Liever een route op papier? Deze is verkrijgbaar bij de VVV

A. Grote Sint Laurenskerk

De Grote Kerk (de Sint Laurenskerk 1470-1518) is een laatmiddeleeuwse kerk in gotische bouwstijl met buitenmuren van witte gobertangesteen.

Geest

Op de hoek van Geest en de Kanisstraat staat een pand dat stamt uit 1540. Het is een van de oudste stenen huizen van de stad.

C. Alkmaarderhout

Via de Wilhelminalaan fiets je door de Alkmaarder Hout, aangelegd na de overwinning op de Spanjaarden en mogelijk het oudste park van Nederland.

D. Heilooër Bos en Landgoed Nijenburg

De naam Heiloo komt van Heilig Loo (heilig bos) verwijzend 
naar het dichte bos.

E. Maalwater

Je rijdt door recreatiegebied 'Het Maalwater'.

F. Fietstunnel de Strandwal

De ondergrond waarop de dorpen in deze kuststreek zijn ontstaan, is gevormd door wind en water. Duizenden jaren geleden werden de eerste zandafzettingen in de regio gevormd. Door de eeuwen heen ontstonden de drie strandwallen die parallel lopen aan de kust. Op de middelste strandwal is Heiloo ontstaan.

G. Onze Lieve Vrouwe ter Nood

Knooppunt 26 bevindt zich bij de Bedevaartsoord Onze Lieve Vrouwe ter Nood. Gelovig of niet gelovig, het is het afstappen zeker waard. 
Er is een prachtige kapel en een put met heilzaam water. Dit alles omgeven door een bezinningspark, waar het lopen van de kruisweg een aanrader is.

I. Hortus Bulborum

De Hortus Bulborum is de enige tuin ter wereld waar ruim 4.000 verschillende soorten tulpen, narcissen, hyacinten en andere, veelal historische voorjaarsbolgewassen bloeien.
De tuin is alleen geopend in het voorjaar.

K. Recreatieterrein de Hoorne

Dit is een lig- en speel veenweidegebied, waar je bijzondere planten en weidevogels kunt zien. Er is parkeergelegenheid, een openbaar toiletgebouw en je kunt er surfen.

L. Noordermolen

Je passeert hier de Noordermolen. De Noordermolen is een poldermolen die vermoedelijk in 1589 gebouwd ter bemaling van de Groot-Limmerpolder.

M. Landgoed Willibrordus

De route leidt je over het Landgoed Willibrordus. Landgoed Willibrordus is een bijzondere locatie met een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk is het landgoed in 1929 opgezet als psychiatrische inrichting, maar inmiddels hebben veel gebouwen een nieuwe functie gekregen

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.