Wandelen in en rond De Rijp

Wandel jij graag in de natuur? Ook die routes vind je in de omgeving van De Rijp! Loop door de groene Eilandspolder of door bijvoorbeeld het dorp De Rijp. Over de wandelroutes die je in de omgeving van De Rijp vindt, lees je hieronder meer! Welke route kies jij? Wil je meer informatie over routes? Breng dan een bezoek aan de VVV.

Haring & Henneproute

14 kilometer

Tussen Amsterdam, Alkmaar, Hoorn en Purmerend ligt een veenweidegebied: De Eilandspolder, het historische groene hart van het Land van Leeghwater. Door de vele dijkjes, weggetjes en bruggetjes kun je dit gebied ontdekken. Deze route neemt je mee door dit natuurgebied en langs de dorpen eromheen, zoals De Rijp, Grootschermer en Noordeinde.

Liever een kortere route? Kies dan voor de 'Door de Eilandspolder'-route die we ook op deze pagina uitlichten.

Land van Leeghwater

18 kilometer

De wandeling door het Land van Leeghwater gaat door het unieke waterrijke laagland. Dit gebied is in 1635 drooggelegd met hulp van waterbouwkundige Jan Adriaenszn Leeghwater. Mede door zijn inspanning kunnen wij te voet genieten van dit prachtige landschap. 

Het is een groot rondje door de prachtige en unieke dorpen om de Eilandspolder heen. Ook kom je langs de eeuwenoude Schermermolens die geholpen hebben bij de drooglegging. Bij één van deze molens kun je binnenkijken.

Dorpswandeling de Rijp

6 kilometer

Zin in een dorpswandeling? Het mooie en pittoreske ‘Alkmaarse’ dorp De Rijp heeft naast leuke winkeltjes en fotogenieke grachtjes en gevels een heleboel monumenten!
Er is door VVV De Rijp een mooi geïllustreerde brochure (€ 2,50) gerealiseerd met een historische rondwandeling door het oude centrum van De Rijp.  Je wandelt als het ware door de 17e eeuw. De start van de wandeling is bij het Raadhuis, gelegen aan de Kleine Dam, het historische hart van het dorp. De wandeling duurt ongeveer 1 uur en de brochure is te koop bij de VVV.

Tip: wijk ook eens van de route af en wandel een straatje in, dit dorp blijft verrassen.

Voor groepen van minimaal 10 personen bestaat de mogelijkheid om een rondwandeling te maken onder leiding van een ervaren gids. Voor meer informatie kan je kijken onder arrangementen.

Door de Eilandspolder

7 kilometer

Deze wandelroute gaat door natuurgebied de Eilandspolder. De route start in De Rijp en geeft je de optimale mogelijkheid om te genieten van de rust. De vele wandelpaden maken het gebied heel toegankelijk.

Nog niet uitgewandeld? De Eilandspolder is een onderdeel van de 'Haring & Hennep'-route die we eerder op deze pagina beschreven. In dat geval verleng je de route met nog zo'n zeven kilometer door prachtige en unieke dorpen binnen het Land van Leeghwater.

Fietsen door het Land van Leeghwater

Lokale Lekkernijen

Land van Leeghwater

Uitagenda

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.