Intro

Artiance, bibliotheek, filmhuis

Artiance

Bibliotheek Kennemerwaard

Bibliotheek Kennemerwaard staat in het hart van de samenleving en is een plek waar je niets hoeft en veel mag. Medewerkers dagen je uit en nodigen je uit om te blijven leren en ontwikkelen. 

Zij helpen kinderen en volwassenen hun eigen unieke talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Zo worden mensen gelukkiger en wordt de samenleving een beetje mooier. 

Ook organiseert Bibliotheek Kennemerwaard cursussen, workshops en spreekuren die de basisvaardigheden bevorderen op het gebied van taal, rekenen en digitale vaardigheden en de zogenoemde 21e-eeuwse vaardigheden. Maar ook activiteiten gericht op bewustwording van de eigen mogelijkheden van persoonlijke groei. Activiteiten gericht op culturele ontplooiing en deelname in de samenleving. 

“Wij geven een vonk tot inspiratie”.

Filmhuis Alkmaar

Sinds de verhuizing naar Overstad in 2016 heeft Filmhuis Alkmaar (FA) zich stormachtig ontwikkeld: het bezoekersaantal verdubbelde in die tijd van 50.000 naar 100.000 (2019).

Als première- en Cinevillefilmtheater hebben ze inmiddels een volwaardige plaats veroverd in het culturele leven van Alkmaar en omgeving. Ze bieden een mooi breed programma met goede publieksfilms, veel arthouse films en interessante documentaires.

Ook organiseren ze sinds 2019 hun eigen filmfestival. Ze zijn immers een van de modernste filmhuizen van Nederland, met een gastvrije sfeer en een uniek all-in combiticket. Daardoor ervaren hun gasten een bezoek als een echt avondje uit.

Nog nooit geweest? Wees welkom! Je vindt Filmhuis tussen bioscoop Vue en poppodium Victorie.

karavaan, kunstuitleen, podium victorie

Karavaan

Karavaan presenteert, ontwikkelt en produceert buitengewoon theater op locatie.

Karavaan heeft 27 jaar haar wortels in Noord-Holland. Gefascineerd door actuele thema’s die spelen verleiden we publiek om op bijzondere locaties de mooiste voorstellingen te zien van gerenommeerde én jonge podiumkunstenaars.

Kernactiviteit is het jaarlijkse Karavaan Festival in de regio Groot Alkmaar. In de winter is er een talentontwikkelingsproject voor telkens 5 jonge theatermakers: de Winterkaravaan. Ook doen ze diverse projecten op locatie, op eigen initiatief of op aanvraag, van klein tot groot.

Kunstuitleen Alkmaar

Podium Victorie

regionaal archief, stedelijk museum, theater de vest &grote kerk

Regionaal Archief Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar is het historische geheugen van Alkmaar en negen andere gemeenten in de directe omgeving. Ze bewaren o.a. archiefstukken, boeken, kaarten, foto's en films.

Iedereen is welkom voor vragen, schenkingen en onderzoek naar familie, huis of woonplaats.

Scholieren en studenten kunnen bij Regionaal Archief Alkmaar uitstekend terecht voor scripties en profielwerkstukken.

De studiezaal is vier dagen in de week gratis toegankelijk, maar veel onderzoek kan al beginnen op de website van het Archief vanwege de vele online databanken en informatiepagina’s.

 

Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar is één van de oudste musea van Nederland en verbindt mensen, kunst en geschiedenis.

Het museum presenteert een fraaie collectie oude en moderne kunst, kunstnijverheid en stadsgeschiedenis. De 'Gouden Eeuw', 'Victorie!' en 'Portret van Alkmaar' belichten de roemrijke stadsgeschiedenis. Daarnaast kun je een verrassende presentatie van de fraaie collectie Bergense School bekijken.

Het museum organiseert door het jaar heen diverse volwassenen- en kinderactiviteiten en meerdere keren per jaar is er een tijdelijke tentoonstelling te zien.

In de museumshop vind je een origineel cadeau en in het museumcafé geniet je van fair trade koffie, zelfgemaakte soep of heerlijk gebak. 

Theater De Vest & Grote Kerk

TAQA Theater De Vest is een toegankelijk theater waar je een breed scala aan voorstellingen uit binnen- en buitenland kunt beleven. In de Grote Zaal en Kleine Zaal kun je genieten van uiteenlopende genres. Deze voorstellingen gaan veelal gepaard met vrij toegankelijke extra’s, zoals inleidingen, nagesprekken, workshops of meet & greets. TAQA Theater De Vest is dé plek om even te ontsnappen aan de sleur van alledag. Om nieuwe energie en inspiratie op te doen.

De Grote Sint Laurenskerk, of kortweg de Grote Kerk, in Alkmaar is een imposant bouwwerk uit het begin van de 16e eeuw. Al honderden jaren vormt het indrukwekkende, gotische pand een plek om samen te komen voor Alkmaarders van alle soorten en maten. Met haar hoge gewelven, kleurrijke glas-in-loodramen, antieke orgels en vele kunstwerken is het geen verrassing dat de kerk al eeuwenlang de bijnaam ’Sieraad van de Stad’ draagt.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.