Het Alkmaars Kanaal

Stel je voor: je eigen huis aan het water vlak bij het centrum van Alkmaar. Een bruisende stadswijk met een ideale mix van gezelligheid, groene ruimte, nieuwe bedrijfjes, historisch erfgoed en betaalbaar innovatief wonen. Dit is het Alkmaars Kanaal, het Alkmaar van de toekomst.

Wat is het Alkmaars Kanaal?

Het Alkmaars Kanaal loopt langs de oevers van het Noordhollandsch Kanaal en biedt in de toekomst ruimte voor wonen, werken en recreëren.

Het wordt een compacte stad met een eigen haven en drie gezichten: de zachte stad in Hollands-groen landschap, het gastvrije historische centrum en het stoer-stedelijke ‘Waterfront’. De verschillende gebieden horen als stad bij elkaar, maar blijven als verschillende delen herkenbaar. 

HET ALKMAARS KANAAL: 15.000 NIEUWE WONINGEN OP MAAR 30 MIN VAN AMSTERDAM

Wonen Kanaalzone

De Kanaalzone is stad. De komende 20 jaar worden er in de Kanaalzone tot 15.000 woningen gerealiseerd. Er worden verschillende type woningen gebouwd, van individuele stadswoningen tot collectieve appartementencomplexen.

Bij het bouwen van de woningen wordt er gedacht aan de Alkmaarse woonnorm. Dit bevat thema's zoals sociale woningbouw (huur en koop), bouwen voor doorstroming, het bouwen van woningen met een laag energiegebruik, circulair en groen bouwen. De gesprekken zijn nog in volle gang.

Deelgebieden

Welk gebied wordt er nu precies bedoelt met het Alkmaars Kanaal? Je kunt het zien als vijf deelgebieden, elk met een eigen uniek concept. 

  • Viaanse Molen
  • RWZI
  • Overstad
  • Oudorp
  • Overdie

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de Kanaalzone? 

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van gemeente Alkmaar.

 

NIEUWS

Ringerskwartier

Iedereen kent de Ringersfabriek, de voormalige cacao- en chocoladefabriek op Overstad. De afgelopen twee jaren is gewerkt aan het herbestemmingsontwerp voor het monument dat dit jaar 100 jaar bestaat.

Op de eerste t/m de vijfde verdieping worden er 73 appartementen gerealiseerd. Op de begane grond komt een gevarieerd aanbod aan horeca, een foodhall en er is plek voor kleinschalige evenementen en gezelligheid.

Daarnaast wordt er gewerkt aan het Ringersplein; een verbinding tussen het Ringerskwartier, Ringers winkelcenrum, het kanaal en de verdere binnenstad.

Bron: Ringerskwartier

Hub Campus

Er zijn mooie plannen op het voormalige Vegro terrein op Overstad. Gemeente Alkmaar en Betty Blocks hebben in een intentieovereenkomst afspraken gemaakt over de ontwikkeling van een zogeheten ‘HUB Campus’.

Deze campus komt tussen het huidige kantoor van Betty Blocks en de Zijperstraat. Een 'Hub Campus' is een innovatief concept waar wonen en werken gecombineerd wordt. Het wonen is vooral gericht op starters.

PEN-dorp herbouwd

Het PEN-dorp in het gebied Viaanse Molen gaat tegen de vlakte, maar wordt in de geest van de oorspronkelijke architect weer opgebouwd.

Het PEN-dorp is een uit 1982 stammend kantorencomplex wat niet geschikt te maken is voor bewoning volgens de huidige energienormen. Er komt nieuwbouw waarin elementen terugkomen zoals daktuinen. Uiteindelijk wordt het PEN-dorp met het terrein eromheen een nieuwe wijk met 550 woningen en andere voorzieningen.

De nieuwe wijk maakt onderdeel uit van het grote Alkmaarse Kanaaloeverplan.

HET KANAAL IS 5,79 KM WATERPRET & GEEFT ONS 46 VOETBALVELDEN AAN OPEN RUIMTE IN ONZE STAD

Het Alkmaar van de toekomst

Het Alkmaars Kanaal biedt veel mogelijkheden. Wil je wonen met uitzicht over het water? Ben je een bedrijf en wil je investeren in een veelbelovend groeigebied? Hier kan het!

Heb je vragen? Neem dan contact op.

VOLG HET ALKMAARS KANAAL OOK OP:

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Werken in Alkmaar

Uit- en thuisagenda

Eten en drinken

Bezorgen in Alkmaar

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.