Alkmaar Ontzet

Zoals ieder jaar vieren we Alkmaar Ontzet met grote optochten in de binnenstad en vele activiteiten die je door de gehele stad kunt ondernemen. Dit jaar is tevens een bijzonder jaar, we vieren namelijk 450 jaar Alkmaar Ontzet. Na de zomer wordt het programma van Alkmaar Ontzet bekend.

Lees meer over Alkmaar Ontzet 450 jaar

Alkmaar de Victorie

Het is 1573. Nederland wil onafhankelijk van Spanje worden, maar de Spaanse overheersers zijn het daar niet mee eens. Op 21 augustus omsingelen ze Alkmaar, met het plan de opstandige stedelingen een lesje te leren.

De Alkmaarders laten dat niet zomaar gebeuren. Ze gooien kokende teer van de stadswallen en steken de dijken door, net zolang tot de Spaanse soldaten op 8 oktober afdruipen.

Bij Alkmaar begon dus de Victorie, en dat wordt nog elk jaar op 8 oktober gevierd. Dit jaar vieren we Alkmaar Ontzet weer als vanouds!

Activiteiten van de 8 October Vereniging

Zoals ieder jaar organiseert de 8 October Vereniging weer tal van evenementen voor jong en oud door de hele stad. Bekijk hier het programma en bekijk wat je allemaal kunt doen om Alkmaar Ontzet 450 Jaar onvergetelijk te maken.

ONTZETKunstroute

29 sept t/m 8 okt

In samenwerking met Artiance, Centrum voor de Kunsten en de belangenvereniging Alkmaars Bolwerk wordt er jaarlijks een kunstroute door de binnenstad uitgezet. De ONTZETKunstroute is van 29 september tot en met 8 oktober 2023. 

Van der Meij Polsstok Verspringtoernooi

30 sept 12:00 - 17:00u

Ook dit jaar weer op het programma! Op de zaterdag voorafgaand aan Alkmaar Ontzet zal ’s middags het Van der Meij ​Polsstok Verspringtoernooi gehouden worden. Het evenement vindt plaats over de Nieuwlandersingel ten westen van de Emmabrug.
De 8 October Vereeniging organiseert dit toernooi in samenwerking met de Polsstok Verspringbond Holland

Vlettenroeiwedstrijd

30 sept - 13:00u - 17:00u

Sinds 1985 wordt traditiegetrouw de zaterdag voor Alkmaar Ontzet de vlettenroeiwedstrijd op het Noordhollandsch Kanaal georganiseerd. In stalen vletten roeien per heat twee ploegen tegen elkaar een vast traject. Het te roeien traject gaat langs het Arcadeplein (tussen de Tesselsebrug en de Ringersbrug) en bestaat uit een recht stuk van circa 200 meter dat heen en terug geroeid wordt.

Ontzetwandeling

1 okt - 11:00u

De stadsgidsen van Het Gilde Alkmaar nemen je mee langs de plekken van herinnering aan het beleg en ontzet van Alkmaar. Tijdens de wandeling die ongeveer anderhalf uur duurt, vertellen de stadsgidsen enthousiast en bevlogen over de bestuurders, burgers, geuzen en Spanjaarden die tussen 21 augustus en 8 oktober 1573 geschiedenis schreven. 

Minikoraal Alkmaar

3 okt - 9:00u - 10:00u & 11:00u - 12:00u

Wegens groot succes staat deze flitsende muzikale voorstelling natuurlijk weer op ons programma. Geloof ons, dat wil je als basisschool niet missen!

Honderden kinderen uit de groepen 7 en 8 zingen mee met liedjes over Alkmaar Ontzet en leren op een speelse manier over het Alkmaarse verhaal van de herovering van onze vrijheid. Een thema dat nog steeds actueel is.

Lampionoptocht

6 okt - 19:00u - 20:30u

Onder de feestelijke begeleiding van verschillende muziekkorpsen lopen de kinderen met hun lampionnen door de historische straten van de Alkmaarse binnenstad. Juffen en meesters begeleiden de indrukwekkende optocht. De vaders en moeders en alle andere belangstellenden zorgen voor aanmoediging en sfeer langs de route.

8 October-receptie

6 okt - 20:30u - 22:30u

Aan de vooravond van de viering van Alkmaar Ontzet vindt op 6 oktober
van 20.30 uur tot 22.30 uur in de Grote Kerk de traditionele 8 October-receptie plaats. Deze receptie wordt georganiseerd door de gemeente Alkmaar en biedt de gelegenheid om het college van B&W, het bestuur van de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet en elkaar een goed ontzet te wensen.

Kranslegging

6 okt -18:15u - 18:45u

Aan de vooravond van Alkmaar Ontzet wordt in het Victoriepark een korte voorstelling opgevoerd door leerlingen van de Adelbertusschool met medewerking van het Trompetterkorps Alkmaar. Het toneelstuk wordt ingeleid met een korte toespraak.

Kaasdraag wedstrijden

7 okt - 10:00u - 12:00u

Wil jij je voelen als een echte Alkmaarse kaasdrager? En wil ook nog een supergave prijs winnen? Doe dan mee aan de Kaasdraagwedstrijden. Zit je in groep 7 of 8, ben je sportief en kun je goed samenwerken? Kom dan ’s morgens op 8 oktober naar het Canadaplein en doe mee!

Reddingsmuseum

7 okt -10:00u - 16:00u

Altijd al eens op en in een reddingboot willen kijken of misschien zelfs er een rondvaart mee willen maken? Op de Kanaalkade, links van de Ringersbrug ligt de Prins Hendrik voor anker en vanaf de Noorderkade worden met de Johan de Witt rondvaarten verzorgd. 

Demonstratie Hulpdiensten

7 okt - 9:00u - 11:30u

Op de Kanaalkade presenteren de Alkmaarse Hulpdiensten zich. De brandweer, de ambulancedienst, de reddingbrigade, maar ook de dierenambulance en de EHBO laten zien hoe zij jou beschermen. Ze laten het je niet alleen zien; je kunt ook zelf deelnemen!

Victorie Kidsplein

7 okt - 10:00u - 15:00u

Kom jij ook naar de Paardenmarkt samen met je broertjes en zusjes, vriendjes, ouders, opa’s en oma’s? Er zijn spellen en activiteiten rond Alkmaar Ontzet of met een oud-Hollands tintje.

Herdenkingsplechtigheid en Ontzetrede

7 okt - 12:00u - 13:00u

Het jaarlijkse plechtige hoogtepunt van de herdenking en viering van Alkmaar Ontzet is het uitspreken van de Ontzetrede in de Grote Sint Laurenskerk. Traditioneel wordt de ontzetrede uitgesproken door een inspirerend persoon en is er een link met het thema van de Ontzetviering.

Kinderoptocht

7 okt - 10:15u - 11:15u

Doe je ook mee met de kinderoptocht? Inschrijven vooraf is niet nodig. Alle kinderen mogen meedoen: alleen, samen met vriendjes of vriendinnetjes. Je kunt ook meedoen met een groep, bijvoorbeeld een vriendengroepje, de sportclub, de straat of school. 

Gratis toegang Stedelijk Museum

7 okt - 11:00u - 17:00u

Tijdens Alkmaar Ontzet is Stedelijk Museum Alkmaar van 11.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk voor jong en oud. Want op die feestelijke dag wordt Alkmaar Ontzet ook in het Stedelijk Museum gevierd!

Herdenkingsplechtigheid en Ontzetrede

7 okt - 12:00u - 13:00u

Het Oudhollands Ringsteken, al jaren een traditie op 8 oktober. Elk jaar weer is het een prachtig schouwspel op 8 oktober aan de Singel. Prachtige rijtuigen, goed verzorgde paarden en uitgedoste berijders. Alles ziet eruit om door een ringetje te halen!

Victorie Funpark

7 okt - 10:00u - 18:00u

Kom kijken naar de gaafste skate- en BMX-demo's. Vijf meter hoog in de lucht en landen op de Big Air. Wil je het zelf eens proberen? Dat kan natuurlijk ook. Skateland heeft speciaal voor jou een coole baan gemaakt

Kinderconcert

7 okt - 12:30u - 13:30u

Speciaal voor de viering van Alkmaar Ontzet wordt het Canadaplein omgetoverd tot het Victorieplein! De hele dag vinden er activiteiten en muziekoptredens plaats voor jong en oud.

Oudhollands Ringsteken

7 okt - 13:00u - 15:00u

Het Oudhollands Ringsteken, al jaren een traditie op tijdnes Alkmaar Ontzet. Elk jaar weer is het een prachtig schouwspel aan de Singel. Prachtige rijtuigen, goed verzorgde paarden en uitgedoste berijders. Alles ziet eruit om door een ringetje te halen.

Buitenconcert Stedelijk Harmonieorkest SDG Alkmaar

7 okt - 14:00u - 15:00u

Speciaal voor de viering van Alkmaar Ontzet wordt het Canadaplein vanaf 2022 omgetoverd tot het Victorieplein! De hele dag vinden er activiteiten en muziekoptredens plaats voor jong en oud. De presentatie op het Victorieplein is in handen van Herman Jager. 

Grote Middagoptocht

7 okt - 14:30u - 16:30u

Ook dit jaar trekt de Grote Middag optocht weer door de stad voorbij aan het publiek. Vanuit verschillende thema’s als kunst, natuur en amusement zijn prachtige wagens ontworpen, die de fantasie van het publiek zullen prikkelen en enthousiasmeren. Elk jaar een belevenis voor groot en klein.

Victorieplein: het swingende muziekplein

7 okt - 12:30u - 20:45u

Speciaal voor de viering van Alkmaar Ontzet wordt het Canadaplein vanaf 2022 omgetoverd tot het Victorieplein! De hele dag vinden er activiteiten en muziekoptredens plaats voor jong en oud. Bekijk het programma.

Zuurkoolmaaltijd

7 okt - 17:00u - 20:30u

Zuurkool en Alkmaar Ontzet gaan hand in hand! De zuurkoolmaaltijd niet meer weg te denken tijdens de viering van Alkmaar Ontzet. Dit jaar op de Paardenmarkt! Een echte Alkmaarse traditie: tijdens Alkmaar Ontzet eet je zuurkool. De zuurkoolmaaltijd is een speciaal evenement alleen voor leden.

Feesten en horeca activiteiten in de stad

Alkmaar Ontzet - Waagplein

7 oktober

In Alkmaar begint de Victorie! En dit vieren we elk jaar op 8 oktober, alleen dit jaar ook 6,7 én 8 oktober op het Waagplein! Gratis entree!

Zorg dat jij erbij bent en vier met ons Alkmaar Ontzet op het Waagplein! Meer informatie volgt.

Locatie: Waagplein

Victorie Festival Alkmaar op de Paardenmarkt

6 oktober

Dit jaar keren we terug met een nieuwe editie van Victorie Festival Alkmaar op de Paardenmarkt! We vieren en herdenken de Victorie op de Spanjaarden in 1573. De stad bruist en spettert. En spetteren zal de stad.

LINE- UP  Pop | Dance | Urban avond

Boef (Live show)
Bilal Wahib (Live show)
Team Rush Hour
Team Funky

Locatie: Paardenmarkt

Ontzetfeest Ritsevoort: Een Mooij Pluim feest

6 en 7 oktober

Inmiddels een klassieker: de 7 en 8 oktober optredens op het Ritsevoort/Koorstraat alleen dit jaar op 6 en 7 oktober. Het overdekte Ontzetfeest op het Ritsevoort is elk jaar weer gezellig en druk bezocht. Dit jaar slaan Eetcafé Pluim en het nieuwe Mooij de handen ineen om er een groot Ontzetfeest van te maken! 

Locatie: Ritsevoort

Ontzetfeest Platte Stenenbrug

6 & 7 oktober

Op de Platte Stenenbrug vieren ze dit jaar ook weer Alkmaar Ontzet! Kom op 6 en 7 oktober genieten van de lekkerste muziek!

Locatie: Platte Stenenbrug

Collectie Stedelijk Museum Alkmaar

Het Stedelijk Museum heeft een unieke Alkmaar Ontzet collectie.

Belegering van Alkmaar in 1573 door de Spanjaarden

Spaanse troepen bestormen de stad (18-09-1573)

De belegering van Alkmaar door de Spanjaarden, gezien vanuit het noorden

De belegering van Alkmaar door de Spanjaarden, gezien vanuit het zuiden

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Winkelen

Uitagenda

Ontdek je eigen stad

Hofjes Alkmaar

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.