Alkmaar Ontzet 2021

Ook dit jaar vieren we Alkmaar Ontzet anders dan anders. Geen grote optochten in de binnenstad, maar er zijn veel activiteiten die je veilig in de stad kunt ondernemen.

koningsdag alkmaar, woningsdag

Alkmaar de Victorie

Het is 1573. Nederland wil onafhankelijk van Spanje worden, maar de Spaanse overheersers zijn het daar niet mee eens. Op 21 augustus omsingelen ze Alkmaar, met het plan de opstandige stedelingen een lesje te leren.

De Alkmaarders laten dat niet zomaar gebeuren. Ze gooien kokende teer van de stadswallen en steken de dijken door, net zolang tot de Spaanse soldaten op 8 oktober afdruipen.

Bij Alkmaar begon dus de Victorie, en dat wordt nog elk jaar op 8 oktober gevierd. Dit jaar vieren we Alkmaar Ontzet wederom iets anders, maar we laten de viering niet zomaar voorbij gaan.

Alkmaarse kennisquiz

De 8 October Vereeniging en gemeente Alkmaar organiseren opnieuw de Ontzettend Alkmaarse Kennisquiz! Iedereen met liefde voor en kennis over Alkmaar kan meedoen.

De quiz is op vrijdag 8 oktober om 20.10 uur en wordt vanuit de Grote Kerk gepresenteerd door nachtburgemeester Robert-Jan Wille. Meld jouw team aan (max. 4 personen) via om Alkmaar Ontzet samen te vieren. Speel mee vanuit de huiskamer en maak kans op leuke prijzen van Alkmaarse bedrijven! Deelnemen is gratis. 

* Bij aanmelden maak je kans op 1 van de 5 VIP-arrangementen

Ontzetwandeling (=VOL)

De stadsgidsen van Het Gilde Alkmaar nemen je mee langs de plekken van herinnering aan het beleg en ontzet van Alkmaar. Onderweg staan de gidsen stil op plekken waar zichtbaar of niet zichtbaar herinnerd wordt aan wat zich daar 447 jaar geleden afspeelde.

De wandeling start op 8 oktober om 11.00 uur. Er is plek voor 90 deelnemers (max. 10 personen per stadsgids), de kosten zijn € 8,10 per persoon. Vol = vol!

 

Kunstroute

Tussen 1 en 18 oktober is de kunstroute te volgen langs de etalages van verschillende winkeliers in de binnenstad van Alkmaar.

Het thema van de kunstroute is PandeMúsica Victrix - Muziek overwint overal!

Familiedag Stedelijk Museum

Weet je niet meer precies waarom de Victorie nu juist in Alkmaar begon? Breng dan op 8 oktober een bezoek aan de tentoonstelling Victorie! Bezoekers kunnen het zeven weken durende beleg van Alkmaar van dag tot dag meemaken. Daarnaast loopt de Spaanse soldaat rond in het museum en vertelt het verhaal van Alkmaar Ontzet. Ook kunnen kinderen aan een grote tekentafel een eigen wapenbord kleuren

Stedelijk Museum Alkmaar is op vrijdag 8 oktober gratis toegankelijk voor jong en oud, vanaf 11.00 uur. Ook de tentoonstelling 'Reinaert de vos. Allart van Everdingen' is geopend. Reserveer voor je bezoek een tijdvak via de website.

Ontzetbox voor scholen

De 8OV verzorgt ook dit jaar voor alle scholen in de gemeente Alkmaar. Dit jaar ontvangen ruim 5.000  kinderen de maaltijdbox! Op school kan de maaltijd als ontbijt of lunch worden gebruikt op 7 of 8 oktober. 

 

 

Stedelied

Op en rond 8 oktober wordt het Alkmaars Stedelied veelvuldig gezongen. Het lied bestaat officieel uit drie coupletten, maar we zingen doorgaans alleen de eerste twee. Het refrein:

​Dat leert g’ uit ‘s Lands Historie:
Van Alkmaar de Victorie.
Dat leert g’ uit ‘s Lands Historie:
Van Alkmaar de Victorie.

De tekst is van Dr. J. J. de Gelder, een van de initiatiefnemers van de oprichting van de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet. 

Victorietas voor leden

Houd je van Alkmaar, dan word je lid van de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet. Een lidmaatschap kost slechts €10,- per jaar. Eerdere jaren geeft een lidmaatschap je o.a. toegang tot de zuurkoolmaaltijd, concert in de Grote Kerk en het Ontzetfeest. 

Ook dit jaar is er voor de leden een speciale Victorietas vol Alkmaarse musthaves! Op deze manier kunnen zij thuis het echte Alkmaar Ontzet gevoel beleven. En, er zijn speciale prijzen voor 4800e lid, 4900e lid en 5000e lid!

Zuurkoolmaaltijd

Een viering zonder zuurkoolmaaltijd is bijna niet voor te stellen. Want 8 oktober ìs zuurkool eten. Ook dit jaar niet met z’n allen op het Canadaplein, maar een thuiseditie met het gezin, familie, vrienden, buren of misschien zelfs de hele straat. Ook de Alkmaarse horeca zetten zuurkoolgerechten op de kaart (zie hierna).

Een aantal horecagelegenheden openen hun deuren om tot 00:00 uur te dansen als vanouds. Door verwachte drukte op 7 en 8 oktober, is op deze dagen het QR-Checkpoint van 16.00 tot 23.30 uur op  het Waagplein geopend.

 

 

 

 

Turfmarkt

Turfmarkt Alkmaar heeft op 8 oktober wel een hele gezellige vrijdagmiddagborrel: Oyster party! 

Don Ostra is aanwezig om je kennis te laten maken met de smaakreis van zout naar zoet. Daarnaast serveren ze diverse soorten oesters met verschillende ‘toppings’.

Eendracht in 't IJkgebouw

Weet je waar je gaat eten op 8 oktober? De Eendracht houdt de traditie erin: er staat zuurkool op het menu!

Stadsstrand de Kade

Bij Stadsstrand de Kade vieren ze vrijdag Alkmaars Ontzet met DJ Duo Bert & Marcel, (vega)rookworst met zuurkool en lekkere biertjes!

The Blue Zone

Op Overstad vind je restaurant The Blue Zone waar je heerlijke borrels en bites kunt krijgen. Tijdens Alkmaar Ontzet hebben ze een speciale 8 oktober-borrelplank samengesteld en serveren ze 's vaonds een heerlijke Dim Sum. DJ  Michael Admiraal zorgt voor de beats.

De Koning

De Koning viert Ontzet op 7 en 8 oktober met gezellige muziek!

Donderdag 7 oktober: diner tot 21:00 uur, DJ Glenn van 20:00 - 00:00 uur.
Vrijdag 8 oktober: vanaf 15:00 uur DJ Lars en DJ Taz van 19:30 - 00:00 uur. 

 

Mojo's Alkmaar

Bij Mojo's op het Waagplein kun je 8 oktober dansen als vanouds. DJ Jesse Benjamin draait van 20:30 tot 00:00 uur de lekkerste muziek.

 

Victorie Festival

Triomf, overwinning, ontzet, Victorie! In een grootse feesttent op de Paardenmarkt wordt er op 8 en 9 oktober gedanst, gezongen, geproost en gejoeld, ben jij er ook bij?

  • Vrijdag 8 oktober 19:00 - 23:30 uur: Pop/Dance avond met o.a. Bizzey (liveshow), Team Rush Hour, Joey X Manuel, Guilty en meer TBA.
  • Zaterdag 9 oktober 19:00 - 23.30 uur: Hollandse avond met o.a. Tino Martin, Bryan Stricker, Danilo Kuiters, Henk Naber en meer TBA. 

Om toegang te krijgen tot dit evenement moet je een geldige QR-code hebben in de Coronacheck app.


 

Heeren van Sonoy

Ook bij de Heeren van Sonoy vier je op donderdag 7 oktober alvast de Alkmaarse Victorie. 

Van 20:00 tot 23:30 uur speelt de Alkmaarse band The Blue Meanies de zaal plat. De gitaren zijn gestemd, de drank staat koud, dansen en borrelen als vanouds. 

Gratis entree.

HAL 25

Op 8 oktober vind je om 17:00 en 19:30 uur de Collectief Explosief Albumrelease 'To the end of the world'. Live en in theatrale setting in de PEESHOW van HAL 25! De band Collectief Explosief serveert een mix van moderne jazz en vintage pop.

Vanaf 20:30 uur is er in het voorcafé van HAL 25 de Collectieve Explosieve Afterparty. Eindelijk weer dansen, op de muziek van dj Radikal Rupert. Met een ticket van de show van Collectief Explosief heb je gratis toegang tot de afterparty. Je kunt ook een los ticket voor de afterparty kopen voor € 5,-. 

Stadskaffee Laurens

Vrijdag 8 oktober kun je genieten van fijne beats van DJ Miss Jacky & Sweet le Freak.

Eetcafé Pluim

Ook bij Eetcafé Pluim wordt het ontzettend gezellig op 7 en 8 oktober. Op 7 oktober is er een Hollandse avond met volkszanger Jeffrey Lind en DJ Luck. Op 8 oktober is er een 70’s / 80’s party.

Bar Bali

Bij Bar Bali ben je op 8 oktober vanaf 17:00 uur van harte welkom voor een rijsttafel en dikke beats. Je kunt dansen tot het einde op Roog, Hugo Joss, Alain Dela Groove en Mc Miss Bunty.

Café 't Kantoor

Ook bij 't Kantoor op de Platte Stenenbrug kun je weer een feestje vieren. Op 7 oktober zijn ze geopend van 19:00 tot 23:30 uur. Op vrijdag 8 oktober van 15:00 tot 23:30 uur! Ook kun je terecht voor een broodje worst met zuurkool voor  €5,-

Patisserie A.C. de Boer

Het enige echte typische Alkmaar gebakje - het Victorientje - is bij A.C. de Boer van 6 t/m 8 oktober extra voordelig: 4 halen 3 betalen!

Op 8 oktober is A.C. de Boer tot 13:00 uur geopend.

Collectie Stedelijk Museum Alkmaar

Belegering van Alkmaar in 1573 door de Spanjaarden

Spaanse troepen bestormen de stad (18-09-1573)

De belegering van Alkmaar door de Spanjaarden, gezien vanuit het noorden

De belegering van Alkmaar door de Spanjaarden, gezien vanuit het zuiden

Foto's 2019

Aftermovie 2019

Hieronder vind je de aftermovie van Alkmaar Ontzet 2019 in Alkmaar.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Winkelen

Uitagenda

Ontdek je eigen stad

Hofjes Alkmaar

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.