-

Alkmaar Ontzet 2022

Dit jaar vieren we Alkmaar Ontzet weer zoals altijd. Met grote optochten in de binnenstad en vele activiteiten die je door de gehele stad kunt ondernemen.

Alkmaar de Victorie

Het is 1573. Nederland wil onafhankelijk van Spanje worden, maar de Spaanse overheersers zijn het daar niet mee eens. Op 21 augustus omsingelen ze Alkmaar, met het plan de opstandige stedelingen een lesje te leren.

De Alkmaarders laten dat niet zomaar gebeuren. Ze gooien kokende teer van de stadswallen en steken de dijken door, net zolang tot de Spaanse soldaten op 8 oktober afdruipen.

Bij Alkmaar begon dus de Victorie, en dat wordt nog elk jaar op 8 oktober gevierd. Dit jaar vieren we Alkmaar Ontzet weer als vanouds!

Activiteiten van de 8 October Vereniging

ONTZETKunstroute

30 sept t/m 9 okt

In samenwerking met Artiance, Centrum voor de Kunsten en de belangenvereniging Alkmaars Bolwerk wordt er jaarlijks een kunstroute door de binnenstad uitgezet. De ONTZETKunstroute is van 30 september tot en met 16 oktober 2022. 

Van der Meij Polsstok Verspringtoernooi

1 okt 12:00 - 17:00u

Na een succesvol spektakel in 2019 dit jaar weer op het programma! Op de zaterdag voorafgaand aan Alkmaar Ontzet zal ’s middags voor de tweede keer het Van der Meij ​Polsstok Verspringtoernooi gehouden worden. Het evenement vindt plaats over de Nieuwlandersingel.

Vlettenroeiwedstrijd

1 okt - 13:00u - 17:00u

Sinds 1985 wordt traditiegetrouw de zaterdag vóór 8 oktober de vlettenroeiwedstrijd op het Noordhollandsch Kanaal georganiseerd. In stalen vletten roeien per heat twee ploegen tegen elkaar een vast traject.

Ontzetwandeling

2 okt - 11:00u

De stadsgidsen van Het Gilde Alkmaar nemen je mee langs de plekken van herinnering aan het beleg en ontzet van Alkmaar.  Tijdens de wandeling vertellen de stadsgidsen over de bestuurders, burgers, geuzen en Spanjaarden die tussen 21 augustus en 8 oktober 1573 geschiedenis schreven. 

Kranslegging

7 okt - 18:30u - 19:15u

De kranslegging is een traditie die teruggaat tot 1876, het jaar waarin het beeld van de godin Victoria als Ontzetmonument onthuld werd. Tot 1986 werd op deze plek ook de Ontzetrede uitgesproken. Dat gebeurt nu in de Grote Kerk. Het zingen van het Stedelied is gebleven. Daar wordt de plechtigheid nog steeds mee afgesloten. 

Lampionnenoptocht

7 okt - 19:15u - 21:00u

Onder de feestelijke begeleiding van verschillende muziekkorpsen lopen de kinderen met hun lampionnen door de historische straten van de Alkmaarse binnenstad. Juffen en meesters begeleiden de indrukwekkende optocht. De vaders en moeders en alle andere belangstellenden zorgen voor aanmoediging en sfeer langs de route.

8 October receptie - Grote Kerk

7 okt - 20:30u - 22:30u

an de vooravond van de viering van Alkmaar Ontzet vindt op 7 oktober van 20.30 uur tot 22.30 uur in de Grote Kerk de traditionele 8 October-receptie plaats. Deze receptie wordt georganiseerd door de gemeente Alkmaar en biedt de gelegenheid om het college van B&W, het bestuur van de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet en elkaar een goed ontzet te wensen.

Demonstraties Hulpdiensten

8 okt - 9:00u - 11:30u

Op de Kanaalkade presenteren de Alkmaarse Hulpdiensten zich. De brandweer, de ambulancedienst, de reddingbrigade, maar ook de dierenambulance en de EHBO laten zien hoe zij jou beschermen. Ze laten het je niet alleen zien; je kunt ook zelf deelnemen! 

Kaasdraag wedstrijden

8 okt - 9:30u - 10:45u

Wil jij je voelen als een echte Alkmaarse kaasdrager? En wil ook nog een supergave prijs winnen? Doe dan mee aan de Kaasdraagwedstrijden. Zit je in groep 7 of 8, ben je sportief en kun je goed samenwerken? Kom dan ’s morgens op 8 oktober naar het Canadaplein en doe mee!

Victorie Kidsplein

8 okt - 10:00u - 15:00u

Kom jij ook naar de Paardenmarkt samen met je broertjes en zusjes, vriendjes, ouders, opa’s en oma’s? Er zijn spellen en activiteiten rond Alkmaar Ontzet of met een oud-Hollands tintje.

Reddingsmuseum

8 okt - 10:00u - 16:00u

Altijd al eens op en in een reddingboot willen kijken of misschien zelfs er een rondvaart mee willen maken? Op de Kanaalkade, links van de Ringersbrug ligt de Prins Hendrik voor anker en vanaf de Noorderkade worden met de Johan de Witt rondvaarten verzorgd. 

Kinderoptocht

8 okt - 10:15u - 11:15u

Doe je ook mee met de kinderoptocht? Inschrijven vooraf is niet nodig. Alle kinderen mogen meedoen: alleen, samen met vriendjes of vriendinnetjes. Je kunt ook meedoen met een groep, bijvoorbeeld een vriendengroepje, de sportclub, de straat of school. 

Herdenkingsplechtigheid en Ontzetrede

8 okt - 11:00u - 12:00u

Het jaarlijkse plechtige hoogtepunt van de herdenking en viering van Alkmaar Ontzet is het uitspreken van de Ontzetrede in de Grote Sint Laurenskerk. Traditioneel wordt de ontzetrede uitgesproken door een inspirerend persoon en is er een link met het thema van de Ontzetviering.

Ouderenorkest

8 okt - 12:45u - 14:30u

Het is inmiddels al een jarenlange en vertrouwde traditie dat het Noord-Hollands Ouderen Orkest een concert verzorgt tijdens Alkmaar Ontzet. Het is geweldig om dit 90 (tot soms wel 100) koppige hamonie-orkest ook na corona weer op volle sterkte te zien onder aanvoering van een nieuwe dirigent.

Kinderconcert Dirk Scheele

8 okt - 13:00u - 13:50u

Speciaal voor de viering van Alkmaar Ontzet wordt het Canadaplein vanaf 2022 omgetoverd tot het Victorieplein! De hele dag vinden er activiteiten en muziekoptredens plaats voor jong en oud. De presentatie op het Victorieplein is in handen van Herman Jager. 

Oudhollands ringsteken

8 okt - 13:00u - 15:00u

Het Oudhollands Ringsteken, al jaren een traditie op 8 oktober. Elk jaar weer is het een prachtig schouwspel op 8 oktober aan de Singel. Prachtige rijtuigen, goed verzorgde paarden en uitgedoste berijders. Alles ziet eruit om door een ringetje te halen!

Buitenconcert Stedelijk Harmonie orkest SDG Alkmaar

8 okt - 14:00u - 15:00u

Speciaal voor de viering van Alkmaar Ontzet wordt het Canadaplein vanaf 2022 omgetoverd tot het Victorieplein! De hele dag vinden er activiteiten en muziekoptredens plaats voor jong en oud. De presentatie op het Victorieplein is in handen van Herman Jager. 

Grote Middagoptocht

8 okt - 14:30u - 16:30u

Een kleurrijke optocht vol magisch realistische en surrealistische voorstellingen trekt voorbij aan het publiek. Vanuit verschillende thema’s als kunst, natuur en amusement zijn prachtige wagens ontworpen, die de fantasie van ons publiek zullen prikkelen en enthousiasmeren. De Grote Middag optocht belooft een ‘Kleurenpracht’ te worden voor groot en klein.

Concert de Nazaten

8 okt - 15:15u - 16:30u

Speciaal voor de viering van Alkmaar Ontzet wordt het Canadaplein vanaf 2022 omgetoverd tot het Victorieplein! De hele dag vinden er activiteiten en muziekoptredens plaats voor jong en oud. De presentatie op het Victorieplein is in handen van Herman Jager.

Concert Beejay & The Memphis Project

8 okt - 17:30u - 18:15u & 18:30u - 19:15u

Speciaal voor de viering van Alkmaar Ontzet wordt het Canadaplein vanaf 2022 omgetoverd tot het Victorieplein! De hele dag vinden er activiteiten en muziekoptredens plaats voor jong en oud. De presentatie op het Victorieplein is in handen van Herman Jager. 

Sing-a-long Beejay & The MP en Vive les Gueux

8 okt - 19:15u - 20:00u

Van 19.15 tot 20.00 uur kun je keihard meezingen met de hippe versies van het Alkmaar Stedelied, De Zilvervloot, Al die willen te kaap'ren varen, maar ook met de naar Alkmaars Ontzet bewerkte versies van Ik ga zwemmen (De Spanjaarden) en Het duurt te lang (De brief in de polsstok). Dit mag je niet missen! 

Zuurkoolmaaltijd - Grote Kerk

8 okt - 17:00u - 20:30u

De zuurkoolmaaltijd niet meer weg te denken tijdens de viering van Alkmaar Ontzet. Een echte Alkmaarse traditie: op 8 oktober eet je zuurkool.We heten we alle zuurkooleters welkom in de huiskamer van Alkmaar: De Grote Sint Laurenskerk. Ook hier verwachten we dat de overwinning zal goed smaken! 

Ontzet Feest - TAQA Theather de Vest

8 okt - 20:30u - 0:00u

Het traditionele feest van Alkmaar Ontzet bruist tot in de late uurtjes in TAQA Theater De Vest.  In de grote zaal gaan de voetjes van de vloer, waar de nieuwe coverband Cherry Moon – onder leiding van drummer Matthijs Ament – funk, dance-pop en soul covers vanaf de jaren ’70 tot nu speelt. 

Victorie Funpark

8 okt - 12:30u - 18:00u

Kom kijken naar de gaafste skate- en BMX-demo's. Vijf meter hoog in de lucht en landen op de Big Air. Wil je het zelf eens proberen? Dat kan natuurlijk ook. Skateland heeft speciaal voor jou een coole baan gemaakt.

 

Feesten en horeca activiteiten in de stad

Alkmaar Ontzet - Waagplein

7 oktober

Op 7 oktober is er geen muziek in de feesttent. Wel zijn er in diverse café's live artiesten en dj's. 

Berries Bar & Kitchen: Lekker Boeijuh Show
Borrelcafe Castel: Hugo Joss
Cafe de Eenhoorn: Dario live
Cafe 't Hartje: Jaxx Noveira
Grandcafe Studio 54: Finn Roan 

Locatie: Waagplein

Victoriefest Alkmaar Ontzet

7 oktober

We vieren Alkmaar Ontzet met 2 feestavonden in de grootste feesttent van Alkmaar, op de Paardenmarkt.

Op vrijdag 7 oktober van 19.00 tot 23.30 uur is er een Pop/Dance avond.

Line-up: Bizzey (Live show), Johnny500, Team Rush Hour, meer TBA.


Locatie: Paardenmarkt

Ontzetfeest Ritsevoort: Een Mooij Pluim feest

7 oktober

Aan het Ritsevoort vier je ieder jaar weer een beregezellig Ontzetfeest. Geniet op 7 en 8 oktober van een lekker drankje en livemuziek. Er is altijd vrij entree. 

7 oktober van 18.00 tot 23.00 uur: Dj Jim - Livemuziek "Trots"

Locatie: Ritsevoort

Ontzetfeest Platte Stenenbrug

7 oktober

Op de Platte Stenenbrug vieren ze dit jaar ook weer Ontzet! Kom op 7 en 8 oktober genieten van hapjes, drankjes en muziek!

Programma 7 oktober: van 18.00 tot 23.30 uur The Rich and Famous + DJ

Locatie: Platte Stenenbrug

Alkmaar Ontzet - Waagplein

8 oktober

Op 7, 8 en 9 oktober vieren wij Alkmaar Ontzet op het Waagplein met de leukste artiesten en de entree is helemaal gratis!

Het programma van 8 oktober ziet er als volg uit:

Zaterdag 8 oktober 15.00 - 23.30:

- DJ Jean & MC Maron
- De Heeren van Aemstel band
- Erick E
- ROOG
- Hugo Joss
- Sweet Le Freak
- Salinas & Admiraal

Locatie: Waagplein

Victoriefest Alkmaar Ontzet

8 Oktober

We vieren Alkmaar Ontzet met 2 feestavonden in de grootste feesttent van Alkmaar, op de Paardenmarkt.

De tweede avond is op zaterdag 8 oktober van 19.00 tot 23.30 uur. Het wordt een typische Hollandse avond. Dit is de line-up: gerard Joling, Joel Borelli, Bryan Stricker, Delano Duncker, Sven Versteeg en Henk Naber.

Locatie: Paardenmarkt

Ontzetfeest Ritsevoort: Een Mooij Pluim feest

8 oktober

Aan het Ritsevoort vier je ieder jaar weer een beregezellig Ontzetfeest. Geniet op 7 en 8 oktober van een lekker drankje en livemuziek. Er is altijd vrij entree. 

8 oktober van 14.00 tot 23.00 uur: DJ Ray - Livemuziek "Roept u Jan maar"

Locatie: Ritsevoort

Ontzetfeest Platte Stenenbrug

8 oktober

Op de Platte Stenenbrug vieren ze dit jaar ook weer Ontzet! Kom op 7 en 8 oktober genieten van hapjes, drankjes en muziek! Programma:

8 oktober van 15.00 tot 23.30 uur The Tour + DJ

Locatie: Platte Stenenbrug

Alkmaar Ontzet - Waagplein

9 Oktober

Op 7, 8 en 9 oktober vieren wij Alkmaar Ontzet op het Waagplein met de leukste artiesten en de entree is helemaal gratis!

Het programma van 9 oktober ziet er als volgt uit: 

15:00: Jacco Silver
16:45: Legends
17:30: Jacco Silver
17:45: Legends 
18:30: Jacco Silver
18:45: Legends
19:30: Hugo Joss
20:30: Q-Music Het Foute Uur
21:30: Frans Bauer
22:00: Einde

Locatie: Waagplein

Hugo Joss - Café Castel

Op vrijdag 7 oktober is Hugo Joss vanaf 22:00u aanwezig in Café Castel om samen met jou Alkmaar Ontzet af te trappen. Ben jij erbij?
 

Dario Live - Café de Eenhoorn

Vrijdag 7 oktober bij Café de Eenhoorn: Dario live. 

Trap je Alkmaar Onzet af op het Waagplein! Tot dan

Jaxx Noveira - Café 't Hartje

Op 7 oktober treedt Jaxx Noveira op in Café 't Hartje. Ben je Ontzet met de voetjes van de vloer met deze Feestdj!

Bubbels Alkmaar Ontzet

Ook café Bubbels aan het Waagplein is met 7 & 8 oktober van de partij om samen met jou Alkmaar Ontzet te vieren!

Locatie: Café Bubbels 

Berries Lekker Boeijuh Show


Vrijdag 7 oktober start de viering van Alkmaar Ontzet bij Berries Bar & Kitchen aan het Waagplein met de Lekker Boeijuh Show.

Alkmaar Ontzet Afterparty Pluim

7 oktober

Op 7 oktober is na het ontzetfeest aan het Ritsevoort de afterparty bij eetcafé Pluim binnen! Hier is vanaf 23:00 uur muziek van DJ Luck en Jeffrey Lind tot in de late uurtjes. 

Locatie: Eetcafé Pluim

Alkmaar Ontzet - Klunder

8 oktober

Ook bij Grand Café Klunder wordt op 8 oktober Alkmaar Ontzet gevierd. Vanaf 8.00 uur kan je genieten van gebak en koffie en vanaf 11.30 voor de lunch. Vanaf 20.30 uur gaan de voetjes van de vloer met DJ Hans die de lekkerste 80's, 90's, classics en hits draait! Kom gezellig langs voor een drankje en tot dan!

Locatie: Grand Café Klunder

Collectie Stedelijk Museum Alkmaar

Belegering van Alkmaar in 1573 door de Spanjaarden

Spaanse troepen bestormen de stad (18-09-1573)

De belegering van Alkmaar door de Spanjaarden, gezien vanuit het noorden

De belegering van Alkmaar door de Spanjaarden, gezien vanuit het zuiden

Foto's 2019

Aftermovie 2019

Hieronder vind je de aftermovie van Alkmaar Ontzet 2019 in Alkmaar.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Winkelen

Uitagenda

Ontdek je eigen stad

Hofjes Alkmaar

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.